On HD-telkkuja, LED-telkkuja, HbbTV-pohjaisia Smart-telkkuja, isoja telkkuja ja pieniä telkkuja. Mikä näistä on oikein paras? Ja miksi telkkarissa pitää olla kaiken maailman virittimet, sovittimet ja mitkä lie härpäkkeet. Niin, ja mikä se kuvan terävyys vielä kaiken päälle on?

HD TV

HD TV

Kuvan terävyys

Allekirjoittanut, joka avaa postimerkin kokoisen televisionsa noin kerran kahdessa viikossa tarkastaakseen, joko televisiosta tulisi jotain järkevää, ei todellakaan ymmärrä hölkäsen pöläystä kuvan terävyyksistä sun muista virittimistä ja sovittimista. Ei, allekirjoittanut nyt vaan on sitä mieltä, että televisiota katsotaan jos sieltä jotain järkevää tulee. Sen lisäksi television ei totta tosiaankaan tarvitse olla koko olohuoneen seinän kokoinen. Telkkari ei allekirjoittaneen olohuoneessa ole se juttu. Joka tapauksessa allekirjoittanut voi todennäköisen huonolla menestyksellä yrittää selventää jotain kuvan terävyydestä..

Lähdetään siis lyhyesti liikkeelle siitä, että on olemassa SDTV ja HDTV. Niin että mikä? No SDTV on kaiketi töllötin, joka on tekniikaltaan vakiopiirtotöllötin. Eli siis aivan tavallinen töllötin ja toistaa aivan tavallista kuvaa, juuri sitä mitä meillä Suomessa jostain telkkariin lähetetään. Peruskauraa siis. Ja sitten on hifistelijöiden HDTV. Eli töllötin, joka voi toistaa teräväpiirtokuvaa. Joka taas tarkoittaa sitä, että töllöttimestä näkyvä kuva voi olla jopa viisi kertaa parempi, kuin SDTV:n ja perusohjelmien kuva. Ymmärretty?

Okei, kuvan laatuun siis vaikuttaa monta tekijää ja se minkälaista lähetystä töllöttimestä oikein katselee. Suomessa tosiaan lähetykset on toistaiseksi SDTV-juttuja, mutta myös HD-kanavia löytynee. On siis yksi hailee, onko sinulla telkkaritason päällä SDTV vai HDTV, jos katsot tavallisia kanavia. Tällöin lähetettävän kuvan laatu on sama kuin SDTV:llä. HD-töllöttimellä HD-kanavia katsellessa taas asia on aivan eri, silloin kuvan laatu saattaakin olla edellä mainittua viisi kertaa parempi. Niin, ja kaiketi DVD- ja BlueRay-juttuja katsellessa kuvan laatu saattanee HD-töllöttimellä olla hieman parempi, ehkä..

Enivei, kuvan terävyys on siis kiinni lähetettävästä ohjelmasta ja töllöttimestä. Ja tottahan toki homma ei ole niin iisi, vaan kyseiseen soppaan kuuluu sotkea kaiken maailman pikselit ja resoluutiot, joista kukaan tavallinen ihminen ei ymmärrä yhtään mitään. Tai ainakaan allekirjoittanut ei moisista ymmärrä yhtään mitään, eikä ole tähän päivään mennessä vielä moisia tietoja tarvinnutkaan.

Pitäisikö moiset superlaadukkaat kuvat saada ulos omasta telkkarista?Televisio

Jos persauksesi on kasvanut kiinni sohvaan ja telkkari huutaa huushollissa jatkuvalla syötöllä, niin ehkä mielestäsi kotitöllöön pitäisi saada moinen superlaadukas kuva. Jos taas televisio on huushollissa lähinnä pölynkerääjänä ja pölykerroksensa avulla muistuttaa siitä, milloin pitää seuraavaksi siivota, niin vastaus on ehdottomasti ei.

Moinen kuvan laatu on siis hieman kaksipiippuinen juttu. Leffaohjaajat hymisevät tyytyväisyydestä terävän kuvan vuoksi, koska tällöin katsoja huomaa ne pienetkin asiat, joita ohjaaja on hieman piilotellut. Tavallista pölyn alle jäänyttä töllötintä tuijottessa taas saattaa jäädä pieniä sieviä yksityiskohtia havaitsematta, jos pöly on esimerkiksi tunkeutunut jo television sisälle ja lähetyskin hieman yskii..

Leffaharrastajille siis ehdottomasti oivallinen kuvan laatu himaan, autoon, työpaikalle, leffateatteriin, läppäriin ja puhelimeen. Peukku sille. Köyhälle opiskelijalle, joka avaa telkkarin kerran kahdessa viikossa uutisten vuoksi, ei nosteta peukkua. Tyydytään siihen vanhaan töllöttimeen, joka uskollistesti toimii kuvan laadusta riippumatta aina siihen päivään saakka, kun savu pöllähtää kyseisestä elektronisesta laitteesta ulos viimeisen kerran. (479)