Suomi ja Suomen talous on ollut viime vuodet suurien myllerryksien kourissa. Tulevaisuus on toisinaan näyttänyt vain suurelta kysymysmerkiltä. Kuka pärjää, vai pärjääkö kukaan? Miten Suomen käy, mihin ollaan menossa? YT-neuvottelut ovat organisaatioiden arkipäivää, kaikessa on totuttu kiristämään ja vähentämään hammasta purren.

IT-yritykset – Suomen toivo

IT-ala

IT-alalla menee nyt hyvin!

Mahtaako Suomen pelastus löytyä nuoresta sukupolvesta, innovatiivisesta yrittämisestä? Ainakin suuren roolin Suomen ja talouden eteenpäin viemisessä ja uudelleen nousuun nostamisessa, ovat viime aikoina ottaneet nimenomaan suomalaiset IT-yritykset. IT eli informaatioteknologia (information technology) kuuluu nykypäivän maailmassa jokaisen arkeen. IT-alasta voidaan puhua myös ICT:nä; tieto- ja viestintäteknologiana (information and communications technology). Ala ja käsitteet kehittyvät nopeasti, uusia ilmiöitä syntyy jatkuvasti. ICT-klusteriin lasketaan kuuluvaksi tavaratuotanto, palvelutuotanto, tietoliikene sekä sisältötuotanto. Alana IT-ala on siis laaja ja monivivahteinen. Ala voi yleisesti hyvin, vaikka joukkoon mahtuu tottakai myös niitä harmaampiakin tarinoita. Useimmiten asia on kuitenkin niin, että suomalaisten IT-yritysten liikevaihtoja tarkastellessa, ollaan voitu kilistellä nimenomaan voitonmaljoja. Liikevaihtoaan kasvattaneiden IT-yritysten määrä Suomessa on viime vuosina ollut nousussa.

Innovatiivisuus avainsanana

Ympäröivän maailman kehittyessä on kehityttävä mukana. Kehitys on jatkuvaa ja se kuka paikalleen jämähtää, sinne jää. Paine kehittymiselle on kova, uusia ja innovatiivisia tapoja toimia on vain löydettävä, ja kehityksen tahtiin sopeuduttava. Nuori yrittäjä-sukupolvi ymmärtää tämän, ja on vastannut haasteisiin Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla. Suomesta löytyy myös vankkaa ammattitaitoa, vankkaa intoa puskea eteenpäin, pelkäämättä uutta. Kansainvälisyys on ehdotonta, on uskallettava erottua, luoda uutta. Tämän meille ovat osoittaneet viime aikoina erityisesti pelialan superfirmamme Supercell ja Rovio sekä liferay-sovelluskehityksen pioneeri Arcusys. Maailman muuttuessa, myös kuluttajien tarpeet ja käyttäytyminen on täysin erinlaista kuin aikaisemmin. Vanhojen, perinteisten suomalaisten IT-yrityksien rinnalle, on viime vuosina syntynyt uusia yrityksiä, kuin sateella sieniä.

Videopeliteollisuus

Videopeliteollisuus on upea esimerkki suomalaisesta osaamisesta. Peliteollisuus on noussut samalle tasolle elokuvateollisuuden kanssa, lieneekö menossa pian jo ohikin. Mainittakoon nyt esimerkiksi varmasti yhtenä tunnetuimpana menestystarinana, suomalaisen Rovio Entertainmentin kehittämä, Angry Birds. Angry Birds -peli tunnetaan ympäri maailman ja siihen liittyvien oheistuotteiden määrä on valtava. Toinen käsite, jonka varmasti jokainen suomalainen on jossain vaiheessa kuullut, on Supercell. Supercellin toiminta liittyy myös videopelien kehitykseen. Supercell on kiistatta yksi Suomen menestyneimmistä yrityksistä ja esimerkiksi Supercelliin liittyvät yrityskaupat ovat olleet niin huikeita, että niihin liittyvät rahasummat eivät aivan yhden kottikärryn kyytiin mahdu.

Startup-yritykset

Startup-yritykset ovat yksi toivon tuoja, kenties juuri se suomalaisen kansantalouden pelastaja. Startupit ovat nuoria ja kovasti kasvuhakuisia yrityksiä, joita esimerkiksi jo mainitut IT-yritykset Rovio ja Supercell ovat olleet. IT-startuppeja syntyy jatkuvasti uusia. Nuoret startupit ovat valoisia ja toiveikkaita, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Toimistot ja työtilat on sisustettu trendikkäillä väreillä ja materiaaleilla, hyvinvointiin on panostettu. Yritykset panostavat työntekijöiden viihtyvyyteen ja tunnelmaa nostatetaan innovatiivisin keinoin. Usko omiin ja toverin kykyihin on kova, tulevaisuuteen luotetaan. Astuttaessa konkreettisesti tällaisen yrityksen toimitiloihin, voi aistia toivon. Katseet on suunnattu eteenpäin ja korkealle, fiilis Suomen pelastumisesta ja pelastamisesta on lähes käsinkosketeltavaa.