Suomi on ollut teknologia-alan huipulla viimeistään 1990-luvulta lähtien, kun Suomen helposti suurin brändi tähän mennessä, Nokia, löi läpi. Tästä on kuitenkin jo aikaa useampi vuosi, ja jokainen suomalainen varmasti tietää, kuinka Nokialle on sittemmin käynyt. Onneksi kuitenkin maassamme on useita nykyisiä, nousevia ja tulevia yrityksiä, jotka vievät Suomen ilosanomaa maailmankartalle IT-puolella. Useita erilaisia koodifirmoja, tekniikkaan keskittyviä yrityksiä ja niiden hybridejä löytyy todella paljon, mutta haluan nyt tässä kirjoituksessa nostaa muutamat ajankohtaisimmat esille. Lukuiloa ja tuleville yrittäjille tsemppiä, toivottavasti joku inspiroituu tästäkin kirjoituksesta luomaan sen Suomen seuraavan Nokian, Rovion tai Supercellin!

Supercell

Tätä aihetta tulikin jo hieman aloituskappaleessa sivuttua. Suomalaistaustainen Supercell on yksi viimeisen muutaman vuoden aikana parhaiten menestyneistä peliyrityksistä maailmalla. Yritys keskittyy varsinkin mobiilipelien tekemiseen ja on siinä todellinen alansa pioneeri. Supercell on sittemmin myyty Aasiaan, mutta on vielä vahvasti suomalaishenkinen. Yritys itse luonnehtii omilla sivuillaan itseään seuraavasti:

”In the summer of 2010, Supercell was born. Back then, the founders had no idea what the company would become. They just knew they wanted to make great games that people would play for years. To do so, they would create a new kind of gaming company.” Yritys on siis lähtenyt nöyrällä asenteella ja päätynyt maailman huipulle! Melkoinen kasvutarina.

Rovio

Lintuja kaikkialla. Nimittäin vihaisia lintuja! Rovion Angry Birdsistä on kehittynyt viimeisten vuosien aikana yksi maailman vahvimmista brändeistä, joka on nyt tänä vuonna huipentunut vihaisten lintujen omaan elokuvaan! Melko käsittämätöntä, että mobiilipelistä, jossa on maailman yksinkertaisin idea, kehittyy täyspitkä animoitu elokuva, ja siitä tulee vieläpä täysi menestys! Rovio edustaa hyvin epäperinteistä suomalaista mentaliteettia, sillä yhtiö on onnistunut markkinoinnissaan, brändäämisessään ja tietynlaisessa uhoamisessa miltei täydellisesti! Rovion sivuilta löytyvä kuvaus yhtiöstä:

Rovio Entertainment is a global entertainment media company. Headquartered in Finland with studios across the world, Rovio is the creator of Angry Birds™, the casual mobile game that changed an industry and became an international phenomenon. Today Angry Birds is not only the most downloaded game of all time, it is a renowned entertainment brand that has branched out into animation, books, licensing and more. The Angry Birds Movie was released in May 2016.”

Yepzon

Seuraavaksi käydäänkin läpi hieman yhtä tulevaisuuden kirkkaimmista tähdistä suomalaisessa yritysmaailmassa. Tamperelaislähtöinen Yepzon on kiistatta yksi maamme seuraavista nousutähdistä! Se tekee erilaisia GPS-paikantimia, uusimpana gps paikantimia autoon. Yritys on aloittanut maailmanvalloituksensa ja seuraavan parin vuoden aikana sen onkin tarkoitus saada suurta jalansijaa Yhdysvaltojen markkinoilla. Yrityksen sivuilla lukee seuraavaa:

Yepzonin avulla voit paikantaa ihmisiä, eläimiä ja omaisuutta. Kotimainen Yepzon ja sen helppokäyttöinen mobiilisovellus, ylivertainen akunkesto ja aukoton tietoturva varmistavat, että elämäsi tärkeimmät asiat pysyvät aina tallessa.”