Kuten jokainen historian tunneilla joskus edes hereillä ollut saattaa muistaa kuinka joskus muinoin on löydetty työkaluja entisaikojen ihmisten haudoista ja miten pyramidien rakentaminen todennäköisesti on edennyt.

Haluaisin ehkä itse olla näkemässä tilanteen, jossa nykyiset supisuomalaiset jonnet laitettaisiin miesvoimin rakentamaan yhtään mitään. Ei tule toteutumaan, eikä nykytekniikan avulla tarvitsekaan toteutua. Viisas on myös ollut se mies, joka on aikoinaan pyörän keksinyt..

Nykytekniikka

Allekirjoittanut itse ei varsinaisesti ole mikään remontti-Raija, mutta jokainenhan sen tietää, että tekniikkaa paljon rakennustyömailla käytetään. Ihan vaan siksi, että saadaan työmiesten taakkaa helpotetuksi, rakentaminen saadaan massiivisemmaksi ja nopeammaksi ja onhan niitä syitä ihan loputon määrä.

Pohtikaapa esimerkiksi ihan pienen asunnon pintaremonttia. On kaiken maailman neliölaskurit, tai vat evör moisen härpäkkeen nimi onkaan, joka mittaa seinät ja ilmoittaa heti huoneen neliöt. On työkalua, jos jonkinlaista, tapettien irrottamiseen laitetta ja erinäisiä telineitä ja kiinnikkeitä milloin mitäkin varten. Nykytekniikka se vaan on hienoa ja jatkuvasti hienommaksi muuttuu.

Ja rakennusteollisuuden varastoilla tekniikka on auttanut työn etenemistä aina luokattoman paljon. Miettikää vaikka korkeita hyllyjä, jonne on aiemmin pitänyt käsipelillä roudata tuotteet varastoon ja sen jälkeen pois sieltä. Nyt laitetaan vaan robotti, joka käyttää ehkä nykyaikaista sähkövinssiä apunaan, asialle ja avot, homma on hoidossa!

Ajassa taaksepäin

Ei totta tosiaan ihan Faaraoiden aikaan saakka pidä palata, jotta tekniikka oli hieman surkeampaakin ja työmiehet tosiaan ovat joutuneet lautakasoja kantamaan paikasta toiseen ja hinailemaan köysillä katoille. Saatetaan sitä nytkin jossain tehdä, mutta pääasiassa poikien hommaa on helpotettu nostureiden, telineiden ja hissien avulla. Ja mikäs sen hienompaa, jää pojilla toisinaan energiaa käyttää myös aivojaan työpäivän aikana.

Totta tosiaan ei montaa vuosikymmentä tarvitse mennä taaksepäin, kun nykytekniikasta ei ollut tietoakaan.On tehty huimia harppauksia, joiden avulla rakentamista saadaan helpotettua ja nopeutettua. Välineet ja tekniikka sen mahdollistavat.

Nykyisin ja tulevaisuudessa

Rakennustyömaa tekniikka

Rakennustyömailla käytetään paljon nykyaikaista teknologiaa

Allekirjoittanut todella saattaa kulkea pisin kyliä silmät lähes ummistettuina, mutta usein käy niin, että huomaa rakennustyömaan alkaneen. Unohtaa koko asian jatkossa ja yhtäkkiä huomaakin moisella tontilla tönöttävän kahdeksan kerroksisen kerrostalon. Mitä siis tapahtuu? Kulkeeko allekirjoittanut todellakin silmät niin ummistettuina, ettei huomaa moista rakennelmaa kuin vasta valmiina, vai tapahtuuko moisen talon pystyttäminen ihan oikeasti niin nopeasti ettei sitä edes ymmärrä?

Muinoin kaiketi talon rakentaminen kesti hieman kauemmin kuin silmänräpäyksen, mutta nykyisin talo saatetaan tontille läväyttää lähes valmiina pakettina. Puhumattakaan siitä, että suurin piirtein samana päivänä voi taloon muuttaa. On tämä nykytekniikkaa vaan ihmeellistä..

Niin, ja tottahan toki taloja voidaan myös nykypäivänä siireellä paikasta toiseen. Ei se nyt aivan tavallista ole, ainakaan vielä, mutta tulevaisuudessa saattaa ollakin. Tekniikan avulla sitä voidaan tehdä yhtä jos toistakin. Jos kerran talon saa suurinpiirtein muuttovalmiina tehtaalta tontille, niin miksei nykyään voisi koko tönöä ottaa mukaansa, jos joutuu vaihtamaan paikkakuntaa.Onhan se suorastaan typerää muuttaa vain omia tavaroitaan kaupungista toiseen, kun voi ottaa mukaansa koko talon..

Nykysiin on kuitenkin olemassa vielä jenkkimaailmaa orvompi paikka, jossa ei tekniikasta tiedetä juurikaan mitään. Ei osata kuvitellakaan suuria pilvenpiirtäjiä, jos niistä ollaan ylipäätään koskaan edes mainittu. Takaan ja allekirjoitan, että tässä maailmassa on paljon ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että ihmisen kuuluu asua maan pinnalla ja kerrostalot ovat vain vaarallisia. Puhumattakaan siitä, miten ne kerrostalot siellä maailman kolkassa rakennettaisiin. Aasin tai hevosen avulla rakennusvälineet kuljetetaan paikalle ja koko kylän voimin saatetaan saada kyhätyksi jonkinlainen talo. On kuitenkin eri asia millaisella aikataululla moinen talo saadaan kyhättyä.. Joskus sen rakentaminen saattanee kestää muutamia kuukausia ja joskus taasen useampia vuosia. Olisiko tasapuolista saada myös meillä hallussaoleva hieno nykytekniikka kulkeutumaan viimeiseenkin maailman kolkkaan, vai annetaanko heidän suoriutua tehtävästään perinteisin tavoin? Jokainen pohtikoon kohdalleen sitä, millainen homma on käsin rakentaa savimajoja…