Tämän takia IT-projektit ovat yleensä aina niin kalliita

Monet IT-projektit tulevat kalliiksi tilaajalle. Usein ennen projektia pyydetään useammalta sovelluskehittäjältä tarjouksia. Valintaa ei välttämättä tehdä halvimman mukaan vaan sen mukaan mikä yritys tarjoaa laadukasta osaamista. Valtion suuriin IT-projekteihin valitaan usein tuttu yritys, joka ei ole lähellekään se halvin. Hinta ei kuitenkaan aina tarkoita sitä että kallis olisi se paras ja sellainen että lopullinen tuote tai järjestelmä toimisi heti moitteettomasti. Valmistumisen jälkeen tarvitaan siis huoltotoimenpiteitä ja päivityksiä. Projektit saattavat myös venyä. IT-projektit ovat siis usein pitkiä kestoltaan ja niihin osallistuu paljon tekijöitä, joille kaikille pitää tietysti maksaa palkkaa ja myös sen takia projekti on kallis.

IT-projektien hinta nousee yleensä korkeaksi.

Suuret yritykset ja kalliit projektit

Jos IT-projektin toteuttaa jokin suuri yritys niin se tarkoittaa usein sitä että projekti on kallis. Suuret yritykset ovat tehneet jo paljon projekteja ja osaavat sen. Siksi usein valtion IT-projekteihin valitaan kalliita, mutta tuttuja firmoja. Jos vaikka toteutetaan äänestykseen liittyviä tai potilastietojärjestelmään liittyviä projekteja niin tekijän täytyy ehdottomasti olla sellainen joka osaa pitää asiat salassa ja osaa huolehtia tietoturvasta. Projektissa käsitellään niin arkaluontoisia asioita. Siksi näihin projekteihin on turvallista valita sellainen yritys, joka sen on ennenkin tehnyt. Halpa firma voi antaa sellaisen kuvan että kaikkea ei ehditä huolehtimaan, koska hinta on alhainen.

Pitkät projektit

IT-projektit ovat joskus pitkiä ja sen takia niistä tulee kalliita. Usein jotain tuotetta voidaan tehdä jopa vuosia ennen julkistamista. Tämän aikana ehditään maksaa monta palkkaa ja usein monelle henkilölle. Pitkän projektin aikana pitää maksaa myös monia muita kuluja esimerkiksi tilavuokria. Joten kun projekti on pitkä, niin se on tietysti kalliimpi kuin lyhyt projekti. Ja IT-alalla on paljon pitkiä projekteja. Pitkän projektin aikataulua on vaikea ennustaa kovin tarkkaan. Jos tuote ei olekaan vielä valmis tai siitä löytyy vikoja, niin projekti jatkuu ja sen hinta tietysti kasvaa.

Julkishallinnon syy kalliisiin IT-projekteihin

Usein kun puhutaan miljardien IT-projekteista niin ne liittyvät jotenkin julkishallintoon. Siksi vaikuttaisi siltä että julkishallinto on yksi syys kalliisiin IT-projekteihin. Yksi syy on jo aikaisemmin mainitut tutut ja samat firmat jotka nämä projektit toteuttavat. Mutta hinta ei aina kerro kaikkea ja nämäkään projektit eivät aina onnistu täydellisesti. Vaikka projekti kuulostaisi yksinkertaiselta toteuttaa, niin silti siihen saadaan uppoamaan suuri määrä rahaa. Määrä on niin suuri, että se kuulostaa nykypäivänä ihan liian suurelta. IT-projekti eivät nykypäivänä enää ole niin monimutkaisia kuin ennen ja niihin ei pitäisi välttämättä kulua enää niin paljoa aikaa ja rahaa.

Miten IT-projektit saataisiin halvemmaksi?

Koska nykypäivänä löytyy paljon pienempiä ja silti hyvin ammattitaitoisia yrityksiä niin miksi niille ei annettaisi mahdollisuutta myös valtion IT-projekteihin. Kun firmassa on vähemmän työntekijöitä, niin niissä ei välttämättä ole turhia välikäsiä hidastamassa toimintaa. Usein valitaan vain ihan muutamasta suuresta yrityksestä toteuttaja. Ja silloin projekti on todella kallis, mutta silti se ei välttämättä onnistu.

Toinen ongelma projektien kalleudessa on se, että niissä tehdään paljon turhaa. Pitäisi heti alussa tiedostaa että kaikkea ei usein tarvita. Ei kannata varmuuden vuoksi ottaa projektiin mukaan vähän kaikkea. On arvioitu että projekteissa tehdyissä ohjelmistoissa on usein 45 % turhia ominaisuuksia. Tässä olisi hyvä keino saada projektien kuluja alas. Jos ennen aloitusta mietittäisiin tarkemmin mitä pitäisi oikeastaan toteuttaa ja mitä ei.