Teknologia auttaa ihmisiä pääsemään eroon riippuvuuksista

Teknologiasta on nykypäivänä suurta hyötyä niin joka päiväisessä elämässä, kuin erilaisissa ongelmissakin. Teknologia saattaa olla apuna jopa erilaisista riippuvuuksista eroon pääsemisessä.

Tupakointi

Tupakointi ja nimenomaan nikotiini aiheuttaa röökaajille suurta riippuvuutta, josta ei niin vain olekaan ulospääsyä. Vai onko? Nykyteknologialla toki ollaan saatu luotua erilaisia inhalaattoreita, nikotiinittomia sähkösavukkeita ja muita korvaushoitoon tarvittavia tuotteita. Onko niistä oikeasti apua? Yksiselitteinen vastaus: kyllä.

Lopeta tupakointi

Tupakoinnin lopettamiseen saa apua netistä

Nikotiini aiheuttaa käyttäjässä riippuvuutta ja jokainen sen tietää, että 50 vuotta röökiä vetänyt rekka-Repa ei niin vain nortista eroon pääsekään. Jos kuitenkin tilanne sen vaatii, on rekka-Rapelle tarjolla nikotiinikorvaushoitoa. Ei, laastari ei ole todellakaan sama asia kuin itse röökin vetäminen. Parhaiten varmasti toimisi nikotiiniton sähkötupakka tai inhalaattori, jolla rekka-Repa saa vuosikymmeniä kestänyttä tapaansa jatkaa, mutta terveellisemmin.

Teknologia on myös luonut erilaisia nykypäivän älykköihin saatavilla olevia sovelluksia tupakoinnin lopettamiseen. Sovelluksen avulla saa tukea lopettamiseen, voi arvioida omaa tupakointiaan ja riippuvuuttaan sekä lopettaessa omaa tupakan himoaan. Lopettamisohjelmasta saa siis huomattavasti henkilökohtaisemman sovelluksen avulla. Ja oikein kun kaukaa haetaan, niin onhan teknologia luonut meille mahdollisuuden osallistua netin keskustelupalstoille, joista jokainen lopettaja voi hakea vertaistukea omalle lopettamiselleen.

Alkoholi

Suurempi riippuvuus kuin tupakkariippuvuus, mutta hoidettavissa sekin osittain teknolgian avulla. Toki lopettaminen on aina myös osittain itsestä kiinni, joten teknologia ei koskaan ole yksiselitteinen ratkaisu lopettamiselle. Toimii kuitenkin hyvänä tukena.

Netin kautta saa jokainen etsittyä oman paikkakuntansa vertaistukiryhmiä ja mahdollisia katkaisuhoitoasemia, jos sellainen omalle kohdalle vain kiinnostusta herättää.

Alkoholi

Alkoholista eroon netin avulla

Samoin kuin tupakkariippuvaisille, myös alkoholiriippuvaisille on olemassa älykkösovelluksia. Niiden avulla saa tukea omalle lopettamispäätökselle ja suunniteltua henkilökohtaisen ohjelman alkoholinkulutuksen vähentämiseen. Pienenä miinuksena kuitenkin se, ettei ainakaan AppStore tarjoa alkoholista eroon haluaville suomenkielistä sovellusta.

Netti on myös pullollaan erilaisia testejä, joiden avulla voi ottaa selvää normaalista alkoholinkäytöstä ja laskea omaa alkoholinkäyttöä. Vertailla tuloksia ja pohtia onko oma alkoholinkäyttö karannut niin sanotusti lapasesta.

Vertaistuki

Vertaistuki on äärimmäisen tärkeässä osassa, kun puhutaan riippuvuuksista eroonpääsystä. Netti on oikein oivallinen vertaistukipaikka, kunhan vain löytää itsensä oikealle foorumille ja muistaa toisinaan suodattaa aina silloin tällöin paikalle ilmestyvien mätien omenien juttuja.

Vertaistukiryhmille saatetaan myös avata omia keskustelupalstoja, joihin ei ihan jokainen voi kirjautua, vaan tietyn järjestön tai yrityksen asiakkaat ja henkilökunta. Palstoilla voidaan tukea toinen toistaan ja olla vertaistukena, vaikka ei fyysisesti oltaisikaan samassa paikassa.

Auttavat puhelimet ja keskustelupalstat

Aiemmin, nykyisyydestä allekirjoittanut ei aivan varmaksi voi sanoa, on ollut käytössä paljon auttavia puhelimia ja palstoja. Niin lapsille ja nuorille, kuin aikuisillekin erilaisiin tarpeisiin. Auttavien puhelimien sekä keskustelujen avulla voidaan päästä puhumaan ammattihenkilön sekä luotettavan ihmisen kanssa omasta ongelmasta joka painaa mieltä. Ammattihenkilö osaa ohjeistaa yhteydenottajaa tilanteessaan ja kertoa kuinka jatkossa voisi toimia päästäkseen eroon mahdollisesti olemassa olevasta riippuvuudesta ja minne tulee ottaa jatkossa yhteyttä.