Asiat, joita teknologia on tehnyt ekologisemmaksi

Ekologisuus on nykypäivän the sana. Ja hyvä niin, koska jokaisen tulee pohtia pallomme hyvinvointia edes pienillä teoilla. Teknologia on viime vuosikymmeninä kehittynyt huimasti ja teknologian avulla ollaan myös saatu omaa olemistamme ekologisemmaksi kuin aiemmin.

Vaateteollisuuden ekologisuus

Vaateteollisuus toimii nykyään aiempaa ekologisemmin

Vaateteollisuus

Toki aiemminkin vaatteiden kohdalla on hallittu kierrätys, loppuun käyttämisestä puhumattakaan. Nykyisin on kuitenkin noussut muoti-ilmiöksi paitsi kierrättäminen myös vaatteiden kierrättäminen ja kierrätettyjen vaatteiden uusiokäyttö.

Teknologian avulla saadaan vanhoja vaatteita hyödynnettyä uuteen käyttöön tekemällä vanhoista vaatteista jälleen uusia. Ei, ei tuunaamalla vaan ihan luomalla vanhoista vaatteista täysin uusia. Monesti näkee netissä, telkkarissa ja radiossakin toisinaan on allekirjoittanut kuullut, kampanjoista joissa halutaan vastaanottaa vanhoja vaatteita juurikin kierrätyksen vuoksi. Siitä hyvästä, että asiakas tuo vaateliikkeeseen vanhoja vaatteitaan, hän saa esimerkiksi etkupongin liikkeseen. Näin saadaan siis luotua vanhoista vaatteista uusia vaatteita ja haalittua liikkeelle uusia asiakkaita. Ei siis enää tarvitse vanhaa t-paitaa käyttää auton pesurättinä loppuun ja heittää roskiin, vaan vanhan paidan voi kierrättää, jotta materiaalia voidaan käyttää uutta paitaa varten.

Energiateollisuus

Teknologian ja varsinkin ns ”green techin” myötä myös energiateollisuus on muuttunut huomattavasti vihreämmäksi. Samalla kun energia on muuttunut vihreämmäksi, on sen tuottaminen ekologisesti myös halvenunut. Vaikka esimerkiksi sähkön hintaan vaikuttaa vielä sen tuottamismuoto ja polttamalla tuotettu sähkö on yleensä hieman halvempaa, ovat vihreät sähköntuottomuodot halventuneet huomattavasti!

Kierrätys

Kierräys on mennyt huiman askeleen eteenpäin siitä, mitä se oli omassa lapsuudessani. Muistan kyllä paperien kierrätyksen, mutta muut jätteet laitettiin surutta samaan sekajäteroskikseen.Kierrätys

Nykyään lähes kaikista jätteistä voidaan teknologian avulla tuottaa paperia, polttoainetta tai vaikka uusia pulloja uuteen käyttöön. Ja miten hienoa se oikeasti onkaan. Pullot kierrätetään, jotta saadaan taas valmistettua samoista materiaaleista uusia pulloja. Biohajoavista tuotteista voidaan valmistaa polttoainetta, jolla liikutella erilaisia koneita tai käyttää sitä muuna energiana.

Älylaitteet

Hetki mukavaa pohdintaa parikymmentä vuotta vanhasta tietokoneesta. Sehän käynnistyikin ainakin kaksikymmentä minuuttia, puhumattakaan siitä millainen sähkösyöppö moinen masiina on ollut. Huh!

Teknologia on kehittynyt ja tuonut mukanaan mitä erilaisimpia älylaitteita ja tietokoneita. Ja onneksi, oi onneksi myös tuonut mukanaan ekologisuutta ja sähkösyöppöjen aikakausi alkaa älylaitteissa ja tietokoneissa olla ohi. Ja älylaitteista kun on kyse, niin tottahan toki on mainittava myös kierrätys älylaitteiden kohdalla. Vanhoja laitteita mielellään kierrätetään ja otetaan vastaan kaikissa elektroniikkaliikkeissä, joista laitteiden hävitys suoritetaan asianmukaisesti.

Koti

Teknologian avulla niin kodinrakentamisesta kuin kodinlaitteistakin ollaan saatu huomattavan energiatehokkaita ja ekologisempia.

Rakentamisessa käytetään entistä ekologisempia ja energiatehokkaampia materiaaleja, pitkäikäisyydestä puhumattakaan. Rakentamisessa pyritään energiatehokkuuteen sekä siihen, että materiaali tulisi kestämään useampia vuosikymmeniä mahdollisimman muuttumattomana.

Kodinlaitteet ovat samassa asemassa rakennusmateriaalien kuin älylaitteidenkin kanssa. Ekologisuuteen, energiatehokkuuteen sekä pitkäikäisyyteen pyritään. Ja toki huomioidaan myös kierrätys tässäkin asiassa.

Matkaaminen

Oli kyseessä sitten ihmisten tai tavaroiden matkaaminen, niin ekologisemmaksi se on muuttunut. Ja tulee muuttumaan päivä päivältä enemmän. Sähköautojen määrä alkaa hiljalleen lisääntyä, autojen päästöjä tarkkaillaan ja rangaistaan jos päästömittauksissa ilmenee pilviin nousevia lukemia. Säästetään maapalloa siis hiljalleen myös liikkumisen osalta.

Toki edelleen suuria ovat päästömäärät niin raskaan maantieliikenteen, lentoliikenteen, laivaliikenteen kuin lentoliikenteenkin osalta. Allekirjoittanut ei niin ole perehetynyt liikenteen päästöihin, mutta uskoakseni päästömäärien suosituksia ja rajoja supistetaan ja seurataan jatkuvasti, jotta päästäisiin kohti parempaa palloa ja pienempiä päästöjä.